Historia

Koska ammattitaitoisia työntekijöitä ei ollut saatavilla, yhtiön johto päätti perustaa oman koulun. Raahe Oy:n ammattikoulu aloitti vuonna 1956 koneistamon yläkerrassa 510 m² tiloissa.

Oppilaitos oli alun perin neljävuotinen konepajakoulu. Johtokunta muutti koulun kaksivuotiseksi erikoisammattikouluksi vuonna 1965. Tämä muutos aiheutti sen, että opetusohjelman mukainen opetus oli pääasiassa enää työnopetusta.

Ammattikoulu sai avustusta Kauppa- ja teollisuusministeriöltä.

Varsinaisen ammattikoulun lisäksi lukuvuoden ajan tarjottiin 15–17-vuotiaille oppilaille 8 kuukautta kestäviä hitsaus- ja paksulevyseppäkursseja. Kurssit järjestettiin ns. montulla. Monttu oli rannassa maanalla oleva betonirakennus. Kurssit oli tarkoitettu Raahen, Saloisten ja Pattijoen asukkaille.

Rautaruukki perusti oman konepajakoulun vuonna 1962 ja kunnallinen ammattikoulu aloitti myös Raahessa 1962. Raahe Oy:n ammattikoulu oli täyttänyt tehtävänsä ja se lopetettiin vuonna 1969.

Koulusta valmistui yhteensä 188 ammattimiestä.

Pääsyvaatimukset

Oppilaan tuli olla vähintään 15-vuotias koulun aloittamisvuotenaan. Lisäksi häneltä vaadittiin kansakoulun päästökirja ja hyvä terveydentila. Koulutus oli maksuton. Koulu kustansi oppilaille tarvittavat oppikirjat, sekä muut välttämättömät koulutarpeet.

Opetus

Koulusta valmistui levyseppiä, sorvaajia, koneenasentajia ja valimomiehiä. Opetusaineisiin sisältyi alun perin muun muassa äidinkieli, kansalaistieto, terveysoppi, fysiikka, ammattipiirustus, työkaluoppi, ammattitekniikka sekä työnopetusta. Koulun siirryttyä kaksivuotiseksi useimmat aineet karsittiin pois.

Opintoretkiä tehtiin useana vuonna ympäri maan. Vuoden 1965 retki suuntautui Helsinkiin, jossa käytiin tutustumassa Suomen kaapelitehtaalla, Kone Oy:llä ja Hietalahden telakalla.

Koululla oli myös käytössä stipendirahasto, josta jaettiin 100 markan apurahoja hyvin menestyneille oppilaille.

Oppilaiden terveydentila oli koululle erityisen tärkeää, tämä näkyi mm. siinä, että vakavia työtapaturmia ei sattunut. Röntgentarkastuksia tehtiin vuosittain, johon kaikki osallistuivat.

Vapaa-ajan toiminta

Vapaa-ajan toimintana tarjottiin esimerkiksi yleisurheilua, lentopalloa, hiihtoa ja jääkiekkoa.

Vuonna 1962 Raahen koulujen välisessä joukkuehiihdossa Raahe Oy:n ammattikoulu oli menestyksekäs, voittaen joukkue- ja henkilökohtaisen kilpailun. Suomen ammattikoulujen jääkiekkocupissa Raahe Oy:n ammattikoulu oli mukana semifinaaliin asti.

Kaikista oppilaista koostuva oppilaskunta puolestaan tarjosi mm. elokuvakerhon, laulukerhon, nuorisoiltoja, pikkujoulut sekä koulujen väliset tietokilpailut.

Oppilaitos järjesti levyalan työtaitokilpailuja, joissa oppilaat pärjäsivät todella hyvin.